URLA ŞARAPÇILIK’TA İDDİALI
Urla Müzik Akedemisi’nde piyano dinletisiUrla ekonomisi zeytinciliğe ve üzüm yetiştiriciliğine dayalı hale gelmiş.Şimdilerde süs bitkileri yetiştiriciliği ile şarapçılık önem kazanmaya başlamış.
Urla çevresinde M.Ö 4 binlerden beri şaraplık üzüm yetiştirilmiş.Urla Karası adında bu topraklara özgü bir şaraplık üzüm türü varmış.Mübadeleden önce Rumlar,İzmir –Çeşme arasındaki alandaki üzüm bağlarından yılda 72 milyon litre şarap yapar.Urla İskelesi’nden gemilerle Yunanistan’a yollarlarmış.(Şimdilerde Türkiye’de yılda 60 milyon litre şarap üretiliyor.)
Can Ortabaş,Urla on yıl sonra İtalya’nın Toscana’sına benzer yemyeşil bir tarım vadisi olacak”diyor.
Can Ortabaş,fidan yetiştirmek için satın aldığı topraklarda eskilerden kalma üzüm kütüklerine rastlayınca,””Urla Karası’nı canlandırma arayışına girmiş.Egeli iki genç arkadaşı Bülent Akgerman ve Deniz Barçın da ona katılmışlar.Üç arkadaş birbirine bitişik 3 parça arazide şaraplık üzüm yetiştirmeye başlamış.Arazinin ortasına,7 milyon euro harcayarak pırıl pırıl,modern bir şarap üretim tesisi kurmuşlar.Urla markası ile şarap üretiyorlar.
Gene Urlalı bir çifti Bilge ve Reha Öğünlü Urlice markası ile Urla üzümlerini şaraba dönüştürüyor.Urlice’yi dünya markası yapacaklarını söylüyorlar.